Addig nyújtózkodj, amíg...

Molnár József szakértőnk cikke

Addig nyújtózkodj, amíg...   Ugye, mindenki be tudja fejezni a mondást! De én ezt így fejezem be: „amíg csak teheted”! Az egymástól távol élő szerelmesek így köszönnek el: „Találkozunk álomországban!”  Sokan már szinte félelemmel alusznak el, hiszen visszatérő álmaik nyomasztják őket, míg mások valóban olyan dolgokat élnek meg álmaikban, ami minden valóságot nélkülöz. Éjjel álmodunk. Bár régóta nem találunk igazi választ arra, hogy mondjuk úgy, mi is az alvás igazi „értelme”. Persze tudjuk, hogy a pihenés nélkülözhetetlen, hogy éjjel rendeződik a napközbeni tapasztalás, tudás, de honnan jönnek az álmaink?

Nem tudjuk pontosan, de valamit igen. Mindazok, akik egy-egy rendelésen tartósan fennálló alvási zavarokról számolnak be, ők sajnos jól ismerik az alvásmegvonással járó testi-lelki kimerültséget. Ami jelentős szenvedést okozhat, érzelmi instabilitáshoz vezethet, és komoly teljesítményromlást is eredményezhet, akár munkahelyük elvesztését, vagy párkapcsolati mélypontokat is.

Ha az este félelmet kelt jobban, mint vágyódást a lefekvésre, az nyomasztó. Egy kiszellőztetett hálószoba, egy felrázott és kényelmes ágynemű az első lépések arra és ahhoz, hogy a nap inaktív része után, aktív órákat töltsünk majd jókedvvel, pozitívan a családdal, kollegákkal.

Több pszichiátriai betegség, mint például a depresszió, a mániás állapot, a pszichózis szintén alvási zavarral jár együtt. Lelki egyensúlyunk elvesztése szintén hatást gyakorolhat alvási szokásunkra.

Ugye milyen fontos, hogy a legjobban kiválasztott szettedben indulj el otthonról! Hogy mutasd a legjobb „arcodat” másoknak. Hidd el, hogy egy szép ágynemű, mely éke lesz a szobádnak, téged ajándékoz meg az igazi és valódi pihenés élménnyel. Nap mint nap, ha akarod!