Hogyan ápolod a matracodat? Megfelelő lepedőt/matracvédőt használsz? Vagy egyáltalán használsz? Tudod, miért van szükség a matracodnak védelemre?

Minden matracot huzattal kell védeni! Bár a piacon sokféle lepedő és matracvédő található fontos, hogy minőségi anyagból készüljön, légáteresztő legyen, valamint rögzíthető a matracra.

 

Miért szükséges védeni a matracot?

Lepedő vagy matracvédő vásárlása előtt fontos tudnod, hogy miért kell védened a matracot:

 • Védelem a mindennapi kopás ellen? – Egy egyszerű pamuthuzat is csodákra képes.
 • Folyadékok és/vagy foltok elleni küzdelem? – Próbálj ki egy vízálló matrachuzatot.
 • Allergének, mint a poratka és a kisállatszőr? – Fektessen be olyan matracvédőbe, amely antiallergén tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Ágyi poloska? – A megoldás lehet egy teljesen süllyesztett matracvédő, poloskavédővel.
 • Kényelem? – Egy minőségi lepedő ennek a javításában is a segítségedre lesz.

Ne feledd, hogy még a legjobb matracokat sem lehet kimosni, mind méretük miatt, mind pedig azért, mert nedvesedéskor megsérülhetnek a tulajdonságaik. Így új matrac vásárlásakor „kötelezőek” a lepedők és matracvédők használata!

 

Mi a lepedők szerepe?

A lepedő egy védőanyag, amelyet a matracra helyeznek élettartamának meghosszabbítása érdekében, egyúttal a jobb higiénia előnyeit élvezve, mivel a huzatok nagyon könnyen eltávolíthatók és mosógépben moshatók. Az anyagtól függően, amelyből készültek, a matrachuzatok számos előnnyel rendelkeznek, amelyek nagyobb kényelmet biztosítanak.

Minden termékünket úgy terveztük, hogy lefedjék a matracot, hogy megóvják a napi kopástól, allergénektől és mindenféle szennyeződésektől. De egy matracvédő is segíthet az ágy mikroklímájának állandó hőmérsékleten tartásában, és kellemesebb, megszakítás nélküli éjszakai pihenést biztosít. Néhány még a matrac kényelmét is javíthatja!

A lepedő segítségével távol tarthatod a matracot a portól, nedvességtől, és még az élettartamát is megnövelheted, ezenkívül a minőségi huzat extra kényelmet nyújt!

 

Hogyan válaszunk lepedőt a matrachoz?

 • A matrac mérete a huzat méretét is jelzi. Még ha a huzatok rugalmasak is, annak érdekében, hogy ne zavarjanak minket az ágyon, és megőrizzék tulajdonságaikat, a huzat méretének egybe kell esnie a matrac méretével.
 • Igényeinktől függően! Ha tudjuk, hogy álmunkban izzadunk, mindenképp a pamut lepedő az ideális. Ezenkívül ha kisgyerek számára választunk, akkor egyértelmű, hogy a vízhatlan lepedő a tökéletes. A jó higiénia érdekében az ágynemű csere során a lepedő kimosása is javasolt.

 

Hogyan válaszunk matracvédőt a matrachoz?

Egy jól megválasztott matracvédő frissen tartja az ágyadat, ezért mindig válaszd a minőséget!

A matracvédőt elasztikus szalaggal kell felszerelni a szélein és a sarkain, hogy ne csípje be vagy emelje fel az ágyról alvás közben. Ugyanilyen fontos a huzat mérete, aminek meg kell egyeznie a matrac méretével. Se nagyobb, se kisebb ne legyen! Ha kisebb, akkor pornak és szennyeződésnek teszed ki a matracot, ha pedig nagyobb, akkor van elég hely ahhoz, hogy valami, aminek nem szabadna a felületén lennie, bejuthasson és hatással legyen a matracra.

1. Kiválasztásakor mérd le a matracot, és ügyelj arra, hogy milyen anyagból készült, különösen, ha allergiás vagy egyes anyagokra.

2. A matracvédők általában lepedő formájúak, típustól függően csak a matrac felső részét vagy oldalait fedik. A matracvédők lehetnek vízállóak, hipoallergének, pamutból, gyapjúból vagy bambuszszálakból is készülhetnek.

3. Gyermekek számára, vagy ha fennáll annak a veszélye, hogy alvás közben beázik a matrac, mindenképp vízálló huzat javasolt.

4. A nálunk kapható lepedők bőrbarát pamutból készülnek, ami lehetővé teszi az anyag lélegzését is. Kényelmes és kellemes tapintású, mosógépben moshatóak, és szárítógépben is száríthatóak.

 

Miért érdemes matracvédőt vásárolni?

A védelem nélküli matracok tökéletes környezetet teremtenek a baktériumok és atkák számára, a huzat használata a matrac élettartamának növelése és az egész család egészsége érdekében egyaránt ajánlott, vagyis:

 • a matrac élettartamának megóvása érdekében;
 • az alvóhely megfelelő higiéniájának fenntartásáért;
 • a jobb alvásért;
 • megvédeni a matracot a foltoktól és a rajta áthatoló folyadékoktól;

 

Milyen hőmérsékleten lehet mosni a matracvédőket, lepedőket?

Az anyagtól függően, amelyből készült, a mosási hőmérséklet eltérő lehet. Általában a mosógép 40 fokos programjain moshatók, de a nagyon vékony vízálló huzatoknál rövid, 30 fokos program is bőven elegendő lehet. Kövesd a címkén feltüntetett utasítást, vagy kérd segítségünket!

 

Miért a pamut a legjobb anyag a lepedők/matracvédők számára?

Ezek a leggyakrabban használt anyagok, mert kényelmesebb alvást biztosítanak számunkra, és nagyon jók azok számára, akik éjszaka izzadnak. A pamut magába szívja a test által termelt nedvességet, és gyorsan kibocsátja azt a helyiségbe.