Tényleg jobb az ergonomikus párna? (Teszteltük!)

 

Az ergonomikus párnák fénykorát éljük. Óriási a kínálat a formákat és az anyagösszetételt tekintve, de a lényege mindegyiknek ugyanaz: legyőzni a nyakfájdalmat. Vajon erre tényleg az ergonomikus párnák jelentik a legjobb megoldást? Olvasd el a cikkünket, és megtudod, mire jutottunk.

Lapos, szögletes, memóriahabos vagy kemény. Százféle megközelítése létezik az ergonomikus párnáknak, bár hazánkban leginkább azt a típust soroljuk ide, amelyiknek a formája hullámvonalra emlékeztet. A vaskosabb alsó rész hivatott megtámasztani a nyakadat, a legkeskenyebb részbe pedig a fejednek kellene beleilleszkednie.

 

Van élet a memóriahabon túl?

Szerintünk van, és kell is, hogy legyen. Hogy miért, azt később még kifejtjük, de előbb hadd meséljük el neked, hogy miért tartjuk fontosnak ezt a kérdést.

Ha már ismered a hozzáállásunkat az ágyneműkhöz és az alváshoz, akkor tudod, hogy az egészséges életmód talán legfontosabb alappilléreként tekintünk a pihenésre. Ezek a pillérek azonban nem választhatóak el egymástól, hiszen rendszert képeznek, és egymásra is hatást gyakorolnak.

Ezért lehetséges, hogy hiába eszel egészségesen, ha rosszul alszol, a testsúlyod gyarapodni kezd. Vagy hiába költesz sokat a hálószoba felújításra, a kiváló minőségű matracra és ágyneműre. Ha a nappalaidat krónikus stresszben töltöd, az alvásod mindenképpen megsínyli a kíméletlenségedet önmagaddal szemben.

A párnakínálatunk kialakításakor az volt számunkra a legfontosabb, hogy olyan termékeket készítsünk, amelyek a magyar családok pihenését megfizethető áron támogatják. Kicsikét és nagyokét, alacsonyakét és magasakét, korán kelőkét és későn fekvőkét egyaránt.

Az viszont nyilvánvaló, hogy – ahogyan cipőből is többfélére van szükséged, és nem jó mindenkinek ugyanaz a fazon vagy méret – lehetetlen, hogy mindannyiunk számára ugyanaz a típusú párna legyen a megfelelő minden helyzetben.

 

Mitől ergonomikus egy párna?

Az ergonómia görög eredetű szó, amely a ’munka’ és a ’törvény’ szavak összetételéből született. Eredetileg tehát ez a kifejezés az ember számára kényelmes, ideális munkafeltételeket jelentette.

Az ergonomikus párnáknak az a feladata, hogy tökéletesen illeszkedjenek a fizikai szükségleteidhez. Ez azonban egy összetett dolog, amelyhez a forma, a felhasznált anyagok, plusz funkciók egyaránt hozzátartoznak, beleértve az egyedi szokásaid figyelembevételét.

 

 

Ergonomikus párnák, neked

  • Memóriahab, egy kis extrával

A HungaroPaplan kínálatában is megtalálod a klasszikus memóriahabos párnatípust, méghozzá felhőrugalmasságú töltelékkel.

Amikor a saját változatunk kialakításán dolgoztunk, egy olyan párna lebegett a szemünk előtt, ami valóban képes alkalmazkodni a tested vonalaihoz, és akár eltérő testarányokkal rendelkező vásárlóink számára is kényelmes alátámasztást biztosít.

De nem álltunk meg itt. Megvizsgáltuk, hogy milyen kísérőtünetei lehetnek az állandósuló nyakfájdalomnak, és azt láttuk, hogy a rossz tartáson túl (pl. ülőmunka, vagy kemény fizikai megterhelés következtében) a stressz az egyik leggyakoribb társproblémája ennek a jelenségnek.

Épp ezért, a memóriahabos ergonomikus párnánkat aloe vera géllel itattuk át, amely bizonyítottan nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre.

 

  • Amikor az egyszerűbb jobb

Megvagyunk a klasszikus ergonomikus párna prototípussal. Hátra is dőlhetünk, nem? Nem.

Ugyanis mi lankadatlanul figyelünk a vásárlóink visszajelzéseire. Sőt, magunk is teszteljük a termékeinket. Azt tapasztaltuk, hogy az új típusú ergonomikus párna sok mindenkinek szuperül megoldotta a problémáját, de nem mindenki találta tökéletesen kényelmesnek.

Már a családomban is vannak, akiknek az aranyközépútra belőtt arányok kevésbé szolgálták az érdekeiket. Ők általában azok, akiknek kényelmesebb, ha a fejüket csak néhány centivel támasztja meg alacsonyabban a párnájuk, mint a nyakukat.

Nem hagyhattuk hát cserben őket sem: elkészítettük azt a párnát, amely a nemzetközi egészségügyi ajánlásoknak megfelelően továbbra is megfelel az ergonómiai szabályoknak, ám megoldást kínál azoknak, akiknek a memóriahabos hullámpárnák nem oldották meg a nyakfájdalmukat.

Elhagytuk a memóriahabot, és helyette sokszázezer mikrogyönggyel alakítottuk ki azt a konstrukciót, ami képes az egyéni anatómiádhoz illeszkedni, miközben stabil tartást biztosít.

 

  • Magzatpózosok, szevasztok!

Azt figyeltük meg, hogy a piacon kapható ergonomikus kialakítású párnák szinte kizárólag a nyak, a fej és a vállak területére koncentrálnak. Valamint a legtöbb esetben abból az ideális állapotból indulnak ki, hogy az emberek oldalt, vagy háton fekve használják majd őket.

Csakhogy nem robotok vagyunk, és az alvási kényelmünk sem csak azon múlik, hogy a testünknek ez a viszonylag kis része milyen szöget zár be a párnával.

A Nemzetközi Alvástermékek Szövetsége által támogatott felmérés szerint a társadalom 47%-a felnőttként is a magzati korra jellemző pozíciót választja alváskor. Ez a póz sok szempontból remek, ám a gerincet és a csípőt nem tehermentesíti egészen – hiszen meg kell tartanod valamennyire a testedet, hogy a gravitáció ne húzzon át hason- vagy háton fekvésbe.

Azoknak, akik ezt a pozíciót részesítik előnyben, eddig mindenféle random segédeszközt kellett bevetniük, hogy kényelmessé varázsolják az ágyukat. A paplanölelgetés és párnagyűrkészés viszont nem nyújt állandó megoldást. Nem képes ugyanis egyenletesen megtámasztani a testedet, hiszen nem erre lett kitalálva.

Ezért kínálatunkban erre a testhelyzetre is találsz prémium minőségű párnát, ami a fejedet és a nyakadat is megtartja, miközben átölelheted, hogy megtámaszd a törzsedet (és a lelkedet is kényeztesd).

 

Milyen párnával teszel jót magadnak?

Tudom, hogy most szeretnél egy tutibiztos, tudományosan alátámasztott, rövid választ kapni erre a kérdésre. És van is, csak nem fogsz neki örülni. A válasz ugyanis az, hogy attól függ.

Az szerencsére biztos, hogy az ergonomikus párnák tényleg alkalmasak rá, hogy megszabadítsanak a nyaktájéki fájdalomtól. De az, hogy mikor melyik típusúval tudod leginkább elérni ezt a célt, az függ:

  • a testi adottságaidtól (nyakad hossza, fejed súlya, válad szélessége, stb.),
  • az alvási szokásaidtól,
  • attól, hogy éppen hol fekszel (vagy akár ülsz!),
  • a hangulatodtól,
  • és hogy még mit teszel meg az egészségedért az életmódod többi pillérében.

Az általános irányelvek szerint elkészített ergonomikus párnáink között szinte biztosan találsz neked valót. Ám valószínűleg nem érdemes egyetlen párnára korlátozni a lehetőségeidet.

Ha valóban olyan megoldást keresel a nyakfájdalom ellen, ami tartós, akkor legjobb, ha a komplex életmódod szempontjából indítasz, és a párnától elvárt rugalmassággal kezeled a szükségleteidet. Legyen felszerelve az otthonod párnák tekintetében is lehetőségekkel, hogy az aktuális állapotodat szolgálva hajthasd álomra a fejed.