Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

Talán nincs olyan ember, aki ne ismerné ezt a sokat sejtető közmondást. Én most mégsem az eredeti üzenetét szeretném tovább gondolni, hanem sokkal inkább a megvetett ágy képét szeretném kibontani.

Miért is olyan fontos az ágy és az ágynemű az ember életében? Becslések szerint életünk nagyjából 90%-át falak között töltjük, jórészt lakásunkban, egy átlagos ember (ha van ilyen...) 25 esztendőt tölt az életéből alvással, nagyobbrészt a saját ágyában, hálószobájában. Megközelítőleg 48 napot szexel, amit döntően ágyunkban teszünk. Több mint 9 évet tévénézéssel, döntően azt is ágyban, párnák között. Mind ezek után jogosan vetődik fel a kérdés: Milyen is az az ágynemű, ami ennyire része az életünknek?

Mi emberek nem vagyunk gépek. Így hát kétségtelenül szükségszerű az alvás. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra gondolok most. Hogy mi az elegendő mennyiség ebből, az egyénenként eltérő. Mindazonáltal ez lehet 7-9 óra közötti intervallum. Az alvás a testednek, azon belül az agyadnak, de a lelkednek is fontos.

Mi történik alvás közben?

Gyermekeknél a növekedés, de hormonális változások is végbe mennek gyereknél, felnőttnél egyaránt, miközben kipihened magad, felkészülsz a másnapra. Testi békéd mellett lelki nyugalomra is szükséged van. Egy kellemes hangulatú szoba, benne egy intelligens ágynemű, mely szabályozottan segíti a testhődet, a lelkedet is pihenésre készteti. Szép álmok, harmónia, egy nyugtató éjjel sokaknak „álomnak” tűnik, holott segíthetünk azon, hogy ez ne csak „álom” legyen. A pozitív életérzés reggel kezdődik, amit ágyban eltöltött órák előznek meg. Mondja még ezután valaki, hogy mindez lényegtelen. Ugye, nem hisszük, hogy nem tehetünk érte!