1. Alvászavarok - rádióadás - Csak 10 perc rovat

Rádióadás - Csak 10 perc rovat - Alvászavarok

Szakács Tibor beszélgetőtársa Dr. Mórik Gyula, orvos-szakértő.

Kattints a linkre, és hallgasd meg:
https://www.youtube.com/watch?v=kaFxvmb-x1w  

 

 

Mindenkinek van élménye az alvászavarokkal kapcsolatban, így az emberek szinte 100%-a érintett ebben.
Gyermekkorbban szinte minimális a probléma, a gondok később érkeznek.

Szélsőséges keretek között az alvásmegvonás halált okoz.

NAGYON FONTOS: az alvás tartós zavara egészségromláshoz vezet, szinte minden betegséget alváshiánnyal elő lehet idézni.

Az egészséges élet alapfeltétele a megfelelő mennyiségű, és minőségű alvás.
A alvás nem egy statikus folyamat, hanem különböző fázisokból áll.

REM fázis
Non REM fázis, amely 4 részből áll.

Ameddig ezen fázisok aránya egymáshoz képest rendezett, addig kipihenten ébredsz, amennyiben felborulnak az arányok, akkor jönnek a problémák.
Van egy belső óránk, ez határozza meg azt, hogy éjszaka alszunk, mert például lemegy a nap, akkor termelődik bennünk egy speciális hormon, ennek neve a Melatonin, és ő játszik szerepet az elalvásban. Ezután jönnek az alvási ciklusok a folyamatban. Az alvási folyamat alatt a testünk regenerálódik. 

Ezeket a fázisokat a szervezet valamilyen probléma okán, de akár egy általános hatás miatt is elállíthatja, például elutazol valahová, ahol más az időzóna. Ilyen történik akkor is, ha mondjuk két vagy három műszakban dolgozol felváltva. Ez történetesen egy ártalmas dolog, sokkal egészségesebb például csak éjszaka dolgozni, mert az kevésbé terheli meg a szervezetet.

A belső óra tehát elállítódhat, így lehet, hogy korán álmos lesz, és sokkal korábban ébred. Ebből lehet problémád, ha például a megváltozott alvási rended nem illeszkedik az elfoglaltságaidhoz, munkarended igényeihez.

 

Alvászavarok

1. Insomnia - álmatlanság
Magyarországon, a lakosság 10%-a érintett.
Az elalvás is lehet zavart, és az átalvási is, így több tényezős problémáról beszélünk.
Másnap fáradtan, kialvatlanul, rossz koncentrációs képességeid lesznek. Ha rövid ideig jelentkezik, ennek oka lehet egy betegség, fertőzés, túl sok kávé, vagy energiaital fogyasztása, vagy egy ránk hatással lévő megrázó esemény. 

 

2. Önmagad kialakította alvászavar
Valamilyen dologtól már előre félsz, ami az ágyban, a hálószobában, vagy alvás közben fog bekövetkezni, ezért fél elaludni a beteg, és ez hosszútávon viszont egy reflexesen kialakított elalvási zavart generál. Nehéz diagnosztizálni, sokszor nem tudatosul a betegben, hogy fél valamilyen körülménytől, és ez zavarja.

 

3. Horkolási problémák

Zsírnyelv: 
elhízott egyén esetén előfordul, hogy a nyelv térfogatának megnövekedése okoz akadályt a levegő szabad áramlásában. Ameddig ez nem csökkenti a vérben az oxigénszintet, addig ez csak zavaró a beteg számára például a hanghatás, amivel ez jár.

 

Alvási apnoé: 
oxigénszint csökkenéssel járhat, alvási légzéskimaradás, amelyet vizsgálni, kezelni kell, hiszen akár fulladáshoz, halálhoz is vezethet. A következmények között ott van a stroke, és a szívinfarktus is.

 

Alkoholfogyasztás hatására jelentkező alvászavar: 
az alkohol csak az első pillanatban segíti az elalvást bizonyos helyzetekben, de magát az alvási folyamatot jelentős mértékben rontja.

 

Terhesség alatti alvászavar:
az első és a harmadik trimeszterben a leggyakoribb. Leginkább a vizeletürítés, és a hányingerek előfordulása miatt fordul elő. Okozhatják a megváltozott alvási pozíciók, a megváltozott testméretek miatt.

 

Narkolepszia, azaz számukra az ébrenlét a probléma. 
A legváratlanabb helyzetben képesek elaludni, vagy egyéb formában egész nap álmosak.

 

Nyugtalan láb szindróma:
Kínzó kényszert érzel az elején, hogy folyamatosan máshová tedd a lábaidat, azaz folyamatosan mozgasd. Aztán amikor elalszol elkezdhet remegni, és a rángatózó mozgások felébresztenek. Ez lehet gyógyszer mellékhatás is, de 40%-ban genetikai okai vannak.

 

Rémálmok:
Stressz, szorongás hatására a REM fázisban alakul ki. Drogok vagy gyógyszerek is okozhatják. 

 

Alvajárás:
Házon belül, vagy veszélyesebb ha házon kívül történik. Ez alatt az agy olyan fázisban van, hogy a beteg nem tud magáról, így akár életveszélyes helyzetben is lehet, hiszen nincs önkontroll alatt.

 

Éjszakai rettegés:
Leginkább 3-5 év közötti gyermekeknél jelenkezik, ez látszatra nagyon ijesztő, viszont sok esetben ahogyan érkezik, elmúlik viszonylag rövid idő alatt.