5 tipp, hogy a gyermeked nyáron is jól aludjon

Ha a nyári szünet nálatok is felborítja kicsit a tanév során kialakult rutint, ami a család éjszakai pihenésének minőségén is meglátszik, akkor ideje elolvasnod ezt a cikket! Kattints a részletekért!

Te is tapasztaltad már, hogy a meleg napok beköszöntével a gyerkőcöd nehezen alszik el, éjszaka többször is megébred, és reggel nyűgösebb hangulatban kel? Nyáron, amikor a hőmérő higanyszála az égbe szökik, a gyerekek alvása is megborulhat kisebb vagy nagyobb mértékben.

Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel a problémával! A jó hír pedig az, hogy van néhány egyszerű, de hatékony trükk, amivel segíthetsz neki átvészelni a nyári forróságot, és biztosíthatod a pihentető alvást számára.

 

1.Békés kuckó minden évszakban

Nyáron is épp olyan fontos a nyugodt környezet megteremtése. Tudtad, hogy a szoba hőmérséklete jelentős hatással van arra, hogy milyen mélyen és nyugodtan alszik a gyermeked? Nyáron is próbáld meg 18-20 °C körül tartani a hőmérsékletet a hálószobában.

Ez nem mindig könnyű, főleg, ha a nyitott ablakon nem csak az este hűvösebb levegője szűrődik be, hanem az utca zaja is. Ilyenkor inkább használj ventilátort vagy légkondicionálót, de ügyelj arra, hogy a hideg levegő ne közvetlenül a gyermekre irányuljon. Továbbá, érdemes sötétítő függönyöket vagy redőnyt használni, hogy kizárd a kora reggeli napfényt és hűvösen tartsd a szobát.

 

2. Könnyű, légáteresztő ágynemű

A megfelelő ágynemű választásával sokat tehetsz azért, hogy a gyermeked komfortosan aludjon nyáron is. Válassz könnyű, légáteresztő anyagokból készült ágyneműt, mint amilyen a pamut vagy a gyapjú. Ezek az anyagok segítenek a testhőmérséklet szabályozásában és csökkentik az izzadást.

Fontos, hogy a gyermekek komfortérzetéhez nyáron is hozzátartozhat a takaró puha ölelése, akkor is, ha úgy ítéled, hogy melege lenne a paplan alatt. Válassz inkább a szezonnak megfelelő kialakítású nyári paplant, ami alá bekuckózhat anélkül, hogy leizzadna alatta.

 

 

3. Tápláló vacsora és hidratáltság

Nyáron különösen fontos, hogy figyelj a gyermeked táplálkozására. A nagy melegben és az egész napos strandolásban könnyen elfeledkezhet az éhségről és szomjúságról. Nehéz, zsíros ételek helyett adj neki könnyen emészthető ételeket vacsorára, mint a saláták, a rizs, vagy a levesek.

A folyadékpótlásra is nagy hangsúlyt kell fektetni: lefekvés előtt egy pohár víz csodákra képes, de kerüld a túlzott mennyiségű folyadékfogyasztást, hogy ne kelljen éjjel felkelnie a mosdóba.

 

4. Ragaszkodj a délutáni alváshoz

Az óvodás és annál kisebb korosztály esetében a délutáni alvás is fontos. Ne engedd el ezt a szokást nyáron sem, még ha a nagy meleg miatt nehezebben is alszik el a gyerkőc. A délutáni szieszta segít kiegyensúlyozni a napközbeni fáradtságot, és biztosítja, hogy estére ne legyen túlságosan kimerült. Ha a gyermeked nehezen alszik el délután, próbálj meg egy hűvös, sötétített szobát biztosítani számára, ahol könnyebben álomba merülhet.

 

 

5. Állíts be egy stabil esti rutint

Az esti rutin fontossága vitathatatlan, és nyáron különösen fontos, hogy ne hagyjuk el ezt a szokást, bár nem árt alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. Ha megtehetitek, hogy a nyári vakáció alatt tovább aludjatok, akkor az esti lefekvést is kitolhatjátok egy kicsit. Mivel később sötétedik, elképzelhető, hogy 8 órakor még túl világos lesz ahhoz, hogy elaludjon a gyermeked.

A nyugodt, stresszmentes esti rituálé viszont ilyenkor is segít a gyermekednek lecsillapodni és ráhangolódni az alvásra. Fürdessétek meg langyos vízben, olvassatok mesét együtt, és ha szereti, hallgassatok nyugtató zenét.

 

A fentiekkel biztosíthatod, hogy a gyermeked nyáron is jól aludjon, még akkor is, ha az időjárás nem a legideálisabb. Ha tehetitek, aludjatok egyszer-kétszer a szabadban is – a csillagok alatt, a lágy szellőben pihenni semmihez sem fogható élmény.