A jó alvás, kötelező

A legtöbb ember, boldog, egészséges, hosszú életről álmodozik. A boldogságot nem tudjuk garantálni, de ma már annyi tudományosan bizonyított ismeret áll rendelkezésünkre, hogy teljes biztonsággal kijelenthetem, az egészséges és hosszú életet mindenképpen.

Megdőlt az az állítás, miszerint a genetikánkon múlik minden. Közel sem! Bizonyított tény, hogy a genetikai faktorok mindössze 20%-ban felelősek egészségi állapotunkért, és jóllétünk 80%-a kizárólag az életmódunkon áll vagy bukik.

A hosszú, egészséges élet legfontosabb alappillérei az étkezés, a mozgás és az alvás. Nem is lehet vitatkozni az alvás fontosságán, ha belegondolunk abba, hogy életünk egyharmadát töltjük ágyban, párnák és paplanok között. Ezért aztán az alvás körülményei közel sem közömbösek.

Nézzük az orvosi tényeket! Fontos az alvás hossza és a minősége is. Felnőtt korban a napi 7-9 óra alvás elengedhetetlen. Tévhit, hogy idősebb korban kevesebb alvásra van szükségünk. Egyszerűen csak az éjszakai alvás időtartama rövidül, mert belép a délutáni szundikálás.

Bármily hihetetlen, de az alvás minőségére óriási hatással van a napközben végzett testmozgások mennyisége és intenzitása. Minél intenzívebb a mozgás annál mélyebb és pihentetőbb lesz az alvás.

Legalább ekkora fontossággal bír az esti ételek megválasztása. Ki-ki érzékenysége szerint, körültekintően válassza meg az este fogyasztott ételek típusát és mennyiségét.

A délutáni szunyókálás ártatlan dolognak tűnik, de sokszor az éjszakai alvás minőségét rendkívüli mértékben rontja.

A napi rutin szerepe óriási. Amennyiben lehetséges, azonos időben térjen nyugovóra, és úgy is keljen fel. A hétvégén se állítsa át a szervezetének biológia óráját. Ha nem halmozott fel alváshiányt hét közben, akkor csak ártalmas a délig tartó ágyban fetrengés. Ne próbálja a felgyülemlő alvatlanságot egy napon pótolni, sokkal inkább naponta egy-egy órával toldja meg az alvása idejét.

Egyre szélesebb körben elfogadott elv, hogy a hálószoba legyen az alvás szentéje. Mindent alakítsunk benne úgy, hogy az a minőségi alvást szolgálja. Ennek megfelelően a legtöbben már nem tesznek televíziót a hálóba, és olyan színvilágot választanak, amely segíti az ellazulást. Kiemelten fontos az ágy illetve a matrac milyensége, és a jó minőségű, természetes anyagból készült ágynemű. Ezek mellett már csak a megfelelően hűvös hőmérsékletről, a szellőzésről, a zavaró hangok távoltartásáról valamint a megfelelő fényviszonyokról kell gondoskodni.

 

Ugye, mennyire nem egyszerű? Figyeljen a részletekre, és sikerülni fog.

Jó pihenést kívánok! - Dr. Mórik Gyula