"Bocsi, de ma nem jövök be" – mit tehetsz, hogy jobban bírd a munkát?

Tudtad, hogy a jó ágynemű javíthatja a nappali teljesítményedet? Most elmondjuk, hogyan befolyásolja az alvásminőséged a munkádat és a mindennapi életedet, és hogy kerülheted el a rossz napokat.

Ha egész nap csak azon jár az eszed, hogy legszívesebben hazáig futnál a munkahelyedről, az nem biztos, hogy azért van, mert rossz helyen dolgozol. Bár nem feltétlenül kapcsolod össze a munkaundort az alvásoddal, ma már tudjuk, hogy a teljesítőképességed, a hangulatod, sőt a hormonháztartásod stabilitása is nagyban függ attól, hogy milyen az alvásminőséged.

A jó alvás azonban nem csak döntés kérdése. Számos körülmény befolyásolhatja, hogy kialszod-e magad, és sajnos nem mindegyikre van közvetlen ráhatásod. Van azonban néhány dolog, amit kezedbe vehetsz, hogy végre az alvásod – és a sikered – ne csak a szerencsén múljon.

 

Az alvásod és a teljesítményed kapcsolata

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jelentősen növeli a nappali teljesítményt. Egy 2023-as tanulmány szerint azok a dolgozók, akik egy alvásjavító programban vettek részt, jobb időmenedzsmentről és magasabb munkahelyi produktivitásról számoltak be, mint azok, akik nem figyeltek tudatosan az alvásukra​.

Egy másik, a National Institute of Neurological Disorders and Strokes tanulmányából az is kiderül, hogy az alváshiány közvetlenül befolyásolja a koncentrációt, lassítja a reakcióidőt, és rontja a döntéshozatali képességeket​.

 

Mi köze ehhez az ágyneműdnek?

Vannak dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni. Ha 3 műszakos beosztásban dolgozol, ha nagy a zaj az utcában, ahol élsz, vagy éjjel sokszor kelt a pici gyermeked, azzal nagyon nehéz bármit is kezdeni.

Neked azonban ezekkel a nehezítő tényezőkkel együtt is meg kell oldanod az életedet – ugyanúgy meg kell jelenned a munkaidő kezdetén, ugyanúgy hoznod kell az elvárt eredményeket és megoldani a napi problémákat.

Ezekben a nehezebb élethelyzetekben óriási segítség lehet számodra, ha inkább azokra a dolgokra koncentrálsz, amiken tudsz változtatni. Ilyen eszköz lehet a kezedben az alvással kapcsolatos szokásaid átalakítása, az alvókörnyezeted javítása és az igényeidet kellően kielégítő, jóminőségű ágynemű beszerzése.

A megfelelő ágynemű támogatja a tested hőszabályozását, ami elengedhetetlen a nyugodt alváshoz. Egy jó paplan nemcsak melegen tart, hanem biztosítja, hogy ne izzadj vagy fázz éjszaka. A kényelem pedig segít abban, hogy ne ébredj fel éjszaka, így az alvásciklusod zavartalan marad. Ez közvetlenül hozzájárul a pihentetőbb alváshoz és a magasabb nappali energiaszinthez.

 

A szokásaid rabja vagy, akkor is, ha nem tudsz róla

A nappali teljesítményed javításában óriási szerepe van a számodra előnyös szokások kialakításának. Ha reggelente a szundigomb nyomkodása közben alig állod meg, hogy kibúvót keress a feladataid elvégzése alól, akkor ideje kialakítanod egy kíméletes reggeli rutint.

A következő tippek segíthetnek, hogy reggel könnyebben induljon a napod:

  • Nincs telefon az első fél órában: A kijelzőről rád ömlő információ már korán reggel az egekbe lőheti a stresszhormonszintedet. Hagyj magadnak időt, hogy békésen ébredj fel.
  • Természetes fény: Ha teheted, ébredés után állj ki egy kicsit az erkélyre vagy a ház elé, és fordítsd a fejed a nap felé! A reggeli napfény segít szabályozni a tested belső óráját, így gyorsabban és energikusabban indulhat a napod.
  • Fehérjedús reggeli: Egy kiadós, fehérjében gazdag reggeli hosszabb ideig biztosít energiát, és segít stabilan tartani a vércukorszintedet.
  • Mozgás: Még egy rövid reggeli séta is felpezsdíti a vérkeringést, segít felébredni, és növeli a koncentrációt.

 

A reggeled az estéden múlik

Az alvásjavító esti rutin kialakításáról már írtunk hasznos anyagokat, amiket érdemes lehet elolvasnod. Most arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy az alvásod sokkal fontosabb, mint amilyennek sokszor gondolod.

Ha valóban fontos számodra, hogy kihozd magadból a legtöbbet, akkor érdemes ragaszkodnod az alvásod nyugalmához:

  • Ne áldozd be a pihenésed első néhány óráját egy sorozatért vagy egy görbe estéért.
  • Ne a matracon és az ágyneműdön spórolj, mert ezek a dolgok évekig meghatározzák a pihenésedet.
  • Ha gondot okoz számodra a környezeti zaj, akkor használj füldugót, vagy használj hangszigetelő paneleket a falakon, esetleg speciális üveget.
  • Ha a kisgyermeked gondozása miatt borul fel az alvásod, fontold meg az éjszakai gondoskodás megosztását a pároddal, vagy akár a közös hálószobában alvást is, mert a pihenés mindannyiótok számára elengedhetetlen a fejlődéshez!

 

Az alvás alapvető fontosságú ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki magadból napközben. A megfelelő ágynemű, a jó alvási szokások és a reggeli rutin mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy energikusabban indulj neki a napnak. Ha legközelebb nehezen ébredsz fel, gondolj arra, hogy talán az alvásodon kell javítanod – így többé nem kell kifogásokat gyártanod, amikor a főnöködet hívod: "Bocsi, de ma nem jövök be!"