Hogyan válasszunk párnát?

Sajnos nincs olyan párna, ami mindenkinek jó. 
Más az alkatunk, más az alvási pozíciónk, más a nemek anatómiája is, már csak ezért sem lehet egyenpárnát kitalálni. 
A párna választás talán az egyik legnehezebb feladat, hiszen szó szerint kárt is okozhatunk, ha nem megfelelő párnát használunk.

Sajnos a nyaki- és gerincsérvvel rendelkező betegek számára különösen veszélyes lehet a rossz párna használata, hiszen akkut állapotot is előidézhető vele.
Az első lépés, hogy szakorvossal elemeztetjük a beteg állapotát, a megfelelő képalkotó diagnosztikai eljárással. Ez azért is fontos volt, mert az orvos képet kapott a jelenlegi helyzetről, és utána beteg által adott válaszok tekintetében lehetett dönteni, milyen párnát használhat.

Ha nincs akkut probléma (pl. kifakadt sérv, vagy több sérv egymás mellett, amelyek hatása összefügghet egymással), akkor lehet továbblépni.
A nyaki- és hátfájdalomra a legmegfelelőbb párna megtalálásának első lépése annak meghatározása, hogy melyik helyzetben alszunk.


Oldalunkon alszunk: 
Képzeljük el a gerincünket, mint egy farudat, vagy seprűnyelet. A gerincnek ebben a helyzetben kell maradnia minden alvási pozícióban, hiszen ilyenkor tökéletesek az áramlási folyamatok az emberi szervezetben.
Oldalsó helyzetben a fejet meg kell támasztani úgy, hogy a gerinc egyenes vonalat képezzen a nyaktól a medencéig. A súlyt egyenletesen kell elosztani, hogy elkerüljük a nyomáspontokat és a nyaki fájdalmat. 
Az oldalunkon alváskor ügyeljünk arra, hogy a fejünk ne lógjon, de ne is emelje túl magasra, így talán könnyebben elkerüljük a nyaki fájdalmat.


Hátunkon alszunk: 
A tökéletes párnának különösen a fejet és a nyakat kell támogatnia, hogy megőrizze a test természetes görbületét. 
Önnek milyen a nyaki görbülete? - ennek tudatában kell alacsonyabb, vagy picit emeltebb párnát választania.
A háton való alvás csökkenti a nyakra nehezedő nyomást, ezzel biztosítja a gerinc legjobb, ideális helyzetét fekve. 
Erre kell törekedni amikor a megfelelő párnát keressük, a cél, hogy egyenes helyzetben tartsa a fejünket, tehát se előre, se hátra nem billenjen. Kiemelten fontos, hogy ne használjunk túl sok, vagy nagyon magas párnát, mivel ezek egészségtelen alvási testhelyzetet és fájdalmat okozhatnak.


Hason alszunk: 
Erről sürgősen szokjunk le! A hason alvás az orvos szakértőink szerint hatalmas stresszt okoz a testben, a gerincben és feszültséget okozhat a gerincvelőben és az idegekben. 
A hason alvók panaszkodnak a leggyakrabban hátfájásra, és nyaki fájdalomra a feszültség miatt, mivel a fejet és a nyakat el kell fordítani, hogy szabadon lélegezzenek. Ezen túlmenően a gerinc alig van támasztva ebben a helyzetben.


Összefoglalva: 
Sajnos olyan párna, nincs, amely mindenki igényeinek, és adott problémáinak megfelel. 
Vannak emberek, akiknek már 6-8 db megvásárolt párna pihen valahol a lakásban, mert egyik sem vált be. 
Javasolt tehát az anatómiai adottságaink tekintetében, a megfelelő szakorvos javaslatának, és az alvási pozíciónk ismeretében kiválasztani a számunkra ideális méretű, vastagságú, borítóanyagú, és töltetű álompárnánkat!