Készítsd fel a gyereket az iskolakezdésre az alvási rutinotokkal

Az alvás a gyermeked számára is az egyik legfontosabb szervezőelem, a megfelelő minőségű pihenés pedig elengedhetetlen a békés tanévkezdéshez és az újdonságok feldolgozásához. Mutatjuk, hogyan segíthetsz magatokon az alvási rutinotok segítségével!

Ahogy közeledik a nyár vége, szülőként biztosan benned is felmerül a kérdés: hogyan készíthetnéd fel a gyerekeket az iskolakezdésre? Az izgalommal vegyes szomorúság és a nyártól való búcsúzás nem csak lelkileg lehet megterhelő. Bizony a gyermek (és gyakran a szülők) alvására is hatással lehet ez az időszak.

A nyári szünetben valószínűleg ti is lazábbra vettétek az esti lefekvés időpontját, és reggel sem szólt olyan korán a vekker, mint az iskolai időszakban. Ideje visszatalálni a megszokott kerékvágáshoz, mert ez a lelki békétekre is hatással van. Hogyan segíthetsz a családodnak visszaállni egy egészséges alvási rutinra? Mutatjuk a tippeket!

 

1. Kezdd el időben a visszaállítást

Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha az iskolakezdés előtti estén próbálod meg visszazökkenteni a gyereket a korai lefekvéshez. Inkább kezdjétek el fokozatosan, legalább két héttel az iskolakezdés előtt. Minden nap állítsd vissza egy kicsit korábbra a lefekvés és a felkelés időpontját, így a gyerek bioritmusának lesz ideje alkalmazkodni a változáshoz.

 

2. Hozz létre egy nyugodt esti rutint

Az esti rutin kialakítása kulcsfontosságú az alvás minősége szempontjából. Ha a gyerekednek van egy megszokott sorrendje, amit követ, az segít neki felkészülni az alvásra. Legyen szó egy meleg fürdőről, egy kedvenc mese elolvasásáról vagy egy kis csendes beszélgetésről, ezek mind segítenek megteremteni a nyugodt légkört.

 

3. Kerüld a képernyőket lefekvés előtt

Ez talán az egyik legnehezebb szabály, de a legfontosabb is. A képernyők kék fénye megzavarhatja az alvást segítő hormonok termelődését, így nehéz lehet elaludni. Próbáld meg legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolni a televíziót, tableteket, telefonokat. Inkább válasszatok nyugodt, képernyőmentes tevékenységeket, mint például a meseolvasás, társasjáték vagy a közös beszélgetés.

 

4. Teremts ideális alvási környezetet

A megfelelő alvási környezet sokat segíthet abban, hogy a gyereked könnyebben elaludjon és nyugodtan aludjon egész éjszaka. Ügyelj arra, hogy a szoba hőmérséklete kellemes legyen – se túl meleg, se túl hideg. Válassz olyan paplant és ágyneműt, ami megfelelően szellőzik, mégis melegen tart. Az őszi időszakban a 4 évszakos paplanokat ajánljuk, hiszen ezek a hűvös éjszakákon és a melegebb napokon is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a gyermeked számára a nyugodt, pihentető alvásért.

 

5. Légy következetes

Az alvási rutin egyik legfontosabb eleme a következetesség. Próbáld meg minden este ugyanabban az időpontban ágyba küldeni a gyerekedet, és reggel is ugyanabban az időben keltsd fel. Az emberi test szereti a rutint, és ha a gyereked megszokja a rendszerességet, könnyebben el fog aludni, és energikusabb lesz napközben. (És persze mindezt saját magadon sem árt alkalmaznod.)

 

6. Figyelj a táplálkozásra is

Nem csak az esti rutin, hanem a napközbeni étkezés is befolyásolhatja a gyereked alvásminőségét. Kerüljétek a nehéz, cukros ételeket vacsorára, mert ezek megnehezíthetik az elalvást. Ehelyett válassz könnyű, tápláló ételeket, például egy kis levest, basmati rizst vagy teljes kiőrlésű gabonát. A megfelelő táplálkozás segít abban, hogy a gyereked testileg is felkészüljön a pihenésre.

 

7. Légy türelmes és megértő

Az alvási rutin visszaállítása időt igényel, és előfordulhat, hogy nem megy zökkenőmentesen. Légy türelmes a gyerekeddel, és ne feledd, hogy minden gyerek más. Ha valami nem működik, próbáljatok ki más módszereket. A legfontosabb, hogy támogató és megértő legyél vele szemben. Egy jó beszélgetés és a félelmeinek, aggodalmainak megosztása sokat segíthet neki, hogy könnyebben vegye az új tanévvel járó kihívásokat.

 

Az iskolakezdés mindig új próbatételekkel is együtt jár, de egy jól kialakított alvási rutinnal sokat tehetsz azért, hogy a gyereked frissen és energikusan kezdje a tanévet. A nyugodt, pihentető alvás nem csak a fizikai egészség szempontjából fontos, hanem a koncentráció és a tanulás hatékonyságában is óriási szerepet játszik.

Az alvási környezet kialakításában pedig a megfelelő ágynemű és paplan választása is kulcsfontosságú, hogy a gyereked valóban kipihenve ébredjen. A HungaroPaplan termékei segítenek abban, hogy a család minden tagja kényelmesen és egészségesen aludhasson.