Lehet köze a párnádnak a ráncaidhoz?

Az alvás szerepe az arcápolásban

 

Ha eddig az arcápolásról neked is a szérumok és krémek jutottak csak eszedbe, akkor ezt a cikket neked írtuk. Mielőtt teleraknád a drogériában a kosaradat, jobb, ha tisztázzuk, mi a kapcsolat az alvásod és az arcbőröd szépsége között.

Az alvásod minősége és mennyisége nem csupán az általános jóllétedet határozza meg, hanem az arcbőröd szempontjából is rendkívül fontos. Amikor alszol, a tested regenerálódási és gyógyulási folyamatokat indít el. Ez persze az arcbőröd számára is fontos folyamat. Mivel éjszaka az idegrendszered nyugalmi állapotba kerül, a vérkeringés is javul, ami segíti a bőr táplálkozását és oxigénellátását.

Emellett az alvás ideje alatt a bőrsejtek újraépülnek és megújulnak, így reggelre a bőröd simább és feszesebb lehet. A megfelelő alvásidő tehát nemcsak a fáradtságot szünteti meg, hanem segít megőrizni a bőröd fiatalos megjelenését is.

Csakhogy a szépítő alvás nem csak a pihenés miatt tesz jót a bőrödnek, ebben ugyanis az ágyneműdnek is fontos szerep jut.

 

Az ágyneműhuzat kiválasztásának fontossága

Naponta legalább 6-8 órán keresztül érintkezik közvetlenül az arcbőröd a párnáddal. Az irritáló, rossz minőségű anyagokból készült ágyneműk és párnahuzatok dörzsölhetik, ami kiszáradáshoz, irritációhoz és akár ráncok kialakulásához is vezethet.

Ezért jó, ha körültekintően választod ki a párna- és paplanhuzatodat. Az ideális ágyneműanyagok közé tartozik a pamut, a len és a selyem. Ezek a természetes anyagok puhák és légáteresztők, így nem irritálják a bőrt, és segítenek megőrizni annak hidratáltságát és rugalmasságát.

 

Felelhet-e a ráncokért a merev ágyneműhuzat?

A bőr ráncosodásáért elsősorban a természetes kollagéntermelődés csökkenése felel, de (gondolj csak a mimikai ráncokra), ha sokszor és hosszan „gyűröd össze” a bőrödet, az bizony akár maradandó nyomokat is hagyhat az arcbőrödön.

Ha túlságosan merev, sprőd anyagokkal, és műszálas, irritáló textilekkel érintkezel, akkor az arcápolás is sokkal nehezebbé válhat. Ezek az anyagok túlzsírosodásra kényszeríthetik a bőrödet, és pattanásossá válhat az arcod, de a párnaráncok is megterhelik a bőrödet. Minél alacsonyabb a bőröd rugalmassága, annál több bajt okozhat neked egy rossz minőségű párnahuzat.

 

Ágynemű töltet és arcápolás

Sajnálom, de még mindig nem lélegezhetsz fel: az arcápolással kapcsolatos nehézségeid ugyanis nagyban múlnak azon is, hogy az a párnahuzat milyen párnaangint és töltetet rejt.

Ha a bőröd extra érzékeny, irritációra hajlamos, akkor neked a természetes anyagú párnák és paplanok között érdemesebb keresgélned. Ilyen lehet pl. a gyapjú – persze csak akkor, ha egyébként is jól reagálsz erre az anyagra, és nem vagy rá allergiás.

A csomósodásra hajlamos, silány minőségű termékeket is kerüld. Helyette válassz olyan paplant és párnát, amelynek a töltete egységes, és nehezen mozdul el. Például a HungaroPaplan antiallergén Silicon Plus termékcsaládjának megalkotásakor többek között ezeket a szempontokat is figyelembe vettük.

 

Ágyneműtől az arcfiatalításig: gyakorlati tippek

  1. Rendszeresen tisztítsd az ágyneműdet: Rendszeresen mosd az ágyneműt és cseréld ki a párnád. Ez segít megőrizni az alvási környezeted higiéniáját, és csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát.
  2. Alkalmazkodj az időjáráshoz: A különböző évszakokban más anyagú és vastagságú ágyneműk lehetnek ideálisak. Nyáron például lélegző pamut ágyneműben érdemes aludni, míg télen melegebb anyagok, mint a flanel vagy a bolyhosabb pamut lehetnek kényelmesebbek.
  3. Figyelj a párnák állapotára: A megfelelő bánásmód segíthet megelőzni az alvás közben kialakuló problémákat, mint például az arcod ráncosodását. Válassz olyan párnát, amely támogatja a nyak és a gerinc természetes görbületét, ne gyűrd vagy hajtogasd lefekvéskor, és rendszeresen rázd fel. Ó, és szokj le a hason alvásról – ezzel is tehetsz az arcbőröd feszességéért.
  4. Kerüld az ágyban evést és dolgozást: Az ágyat elsősorban alvásra használjuk. Azzal, hogy az ágyban étkezel, dolgozol vagy tévét nézel, összekuszálhatod az alvási rutinodat. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor rengeteg szennyeződést, és nem kívánatos organizmust cipelsz az ágyadba, ami a bőrödnek sem tesz jót.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal sikerült más megvilágításba helyeznünk az arcápoláshoz fűződő viszonyodat. Amint látod, nem csak azon múlik, hogy 20 féle kenceficét kensz-e a bőrödre naponta kétszer. Az alvásnak és a jó minőségű ágyneműnek a szépségedhez is köze van.