Ezért szokj le a hason alvásról minél előbb

Tudtad, hogy a hason alvás az egyik legrosszabb, amit a gerinced ellen elkövethetsz? Cikkünkben megmutatjuk, miért ellensége a pihentető alvásnak az, ha rendszeresen hason fekve térsz nyugovóra.

 

Életed csaknem egyharmadát töltöd alvással, így nem csoda, hogy az ágyneműd minősége a pihentető alvásod egyik legfontosabb támogatója. De nem áltatunk téged: a jó paplan és párna kiválasztása nem minden, ha az egészséges alvásodról van szó.

 

Korábban összeszedtük a gyors álomba merülés aranyszabályait, most pedig elmondjuk, miért érdemes kerülnöd a hason alvást, ha tudatosan tennél az egészséges, pihentető éjszakákért.

 

A fájdalmas ébredés nem az ébresztőóra hibája

Repülj velünk vissza gondolatban egy átlagos hétköznapi reggeledhez: még ezerrel pörög a szemed előtt a legutolsó álmod filmje, amikor megcsörren az ébresztőórád.

 

Néhány szundi kört követően próbálsz kikászálódni az ágyból, de pár mozdulat után érzed, hogy szétszakad a hátad, beállt a nyakad, és megállapítod, hogy az olajozatlan bádogember hozzád képest fitt, akár egy frissen végzett jógatanár.

 

Pedig:

  • időben bújtál ágyba,
  • figyeltél arra, hogy lefekvés előtt 3 órával már ne egyél,
  • elkerülted a képernyő kék fényét,
  • kiváló minőségű a párnád és a matracod,
  • ráadásul kivételesen a munkahelyi stresszre sem foghatod, hogy nyomorultul ébredsz.

 

Ismerős? Akkor olvass tovább, mert lehet, hogy itt helyben megoldjuk a gondodat.

 

Mit tehetsz még az éjszakai regenerálódásod érdekében?

 

Sajnos az a helyzet, hogy a legtökéletesebb ágyneműből sem kelhetsz fel kipihenten, ha rossz pózban hajtod álomra a fejed. Ez olyannyira meghatározza az alvásminőséged, hogy ha nem vigyázol, a kezdeti kényelmetlenségből valódi betegségek is kialakulhatnak.

 

Felejtsd el a hason alvást

Egyes megfigyelések szerint a hason alvók mocorognak a legtöbbet az éjszaka során. Ez hozza magával a mikro ébredéseket, amikor épp csak pár pillanatra ébredsz fel, amit a tudatos éned talán észre sem vesz.

 

Ezek miatt érezheted úgy ébredéskor, hogy fáradtabb vagy, mint lefekvés előtt. A rossz alvásminőség stresszhez vezet, romlik a koncentrációs képességed, s hosszú távon egészségügyi problémák megjelenését is magával hozhatja.

 

 

Vállfájdalom és görnyedt testtartás

A pszichés, mentális terheltség mellett mozgásszervi problémákat is okoz, ha folyamatosan hason alszol. A hason alvókra jellemző a hát felső részének fájdalma és a derékfájdalom is. Ez állandósulva mozgásszervi gondokhoz, sőt, rossz tartáshoz is vezethet.

 

Természetesen, ha csak egyszer-egyszer választod a hason alvást, akkor még nem kell rögtön a gyógytornászhoz rohannod. Ám, ha csak ebben az egy pózban vagy képes elaludni, akkor érdemes próbálgatni, hogyan tudnád kényelmesebbé tenni a gerincedet kímélő alvópózok egyikét.

 

Mentsd, ami menthető

Kutatások szerint az oldalunkon és hátunkon fekvés a legideálisabb testhelyzet alvás közben. Tehermentesítik a gerincet, a súlyod egyenletesen oszlik el. Mivel álmodban már kevésbé tudod kontrollálni, merre fordul a tested, így lefekvéskor érdemes figyelmet fordítanod erre.

 

Amennyiben képtelen vagy más pózban elaludni, kizárólag a hason fekvést érzed elviselhetőnek, ám szeretnéd óvni a tested a káros hatásaitól, akkor azt javasoljuk, hogy a fejed helyett a hasad alá helyezz egy lapos párnát. Így nem a csípődön összpontosul a tested súlya. Ha mégis teszel valamit a fejed alá, ügyelj rá, hogy a párnád sose legyen túl magas.

 

 

Válts hasról oldalt fekvésre könnyebben

A hason fekvésből talán az oldalt fekvésre a legkönnyebb átszoktatni magadat. Lerövidítheted ezt az utat, ha elalvás előtt a két térded közé egy nagypárnát helyezel, ami segíti a csípő tehermentesítését, és esetleg egy ölelőpárnával is megtámogathatod a felsőtested stabilitását.

 

 

Gondoskodj a családod egészségéről a jó minőségű alvás támogatásával

 

Rengeteg cikk szól arról, hogyan gondoskodhatsz magadról vagy a szeretteid egészségéről nappal. Ám annál kevesebb foglalkozik azzal, hogy az egészséges életmódhoz a megfelelő minőségű alvás éppúgy hozzátartozik, mint a tápláló étkezések, napi testmozgás és stresszmentes hétköznapok.

 

A HungaroPaplan webshopjában olyan, hazai ágyneműket kínálunk, amelyek a pihentető alvásodat támogatják, sőt, az egész család számára találsz ideális paplant és párnát is.

 

Ha pedig elakadnál, ne habozz: vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk.