A tollpárna mosása - így kezeld az ágyneműdet, hogy hosszú ideig használhasd

Kell-e egyáltalán mosni a tollpárnát, és ha igen, elvégezheted-e ezt a műveletet otthon? Olvasd el a cikkünket és minden kérdésedre választ kapsz a tollpárnák mosásával kapcsolatban.

Ha jártál már a blogunkon, akkor valószínűleg nem ismeretlen számodra, hogy a párnáknak is van szavatossági ideje, és természetesen nem csak a párnahuzatod szorul rendszeres időközönként tisztításra.

Az ágyneműid gondozása és tisztítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizd azok frissességét és minőségüket. A tollpárnák az ágyneműk között is különösen kényesek lehetnek, és helyes gondozásukat nem szabad elhanyagolni. A megfelelő mosási technikák alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy tollpárnáid hosszú évekig szolgáljanak téged.

A következő útmutatónk segítségével megtudhatod, hogyan kell helyesen mosni a tollpárnákat, hogy maximálisan kihasználhasd az élettartamukat.

 

Egyáltalán miért tollpárna?

Mert kényelmes, komfortos, jól szellőzik, alkalmazkodik a tested igényeihez, nem csúszkál, ideálisan melegít, elvezeti a test hőjét, és még sokáig sorolhatnánk a rengeteg pozitívumot.

 

Hogyan is volt régen?

Szüleink elmondása alapján, már régen is csodálatos álmaik voltak a toll dunna alatt, és nagyon kényelmes volt számukra a tollpárna. Sokáig használták, hiszen minden szinte minden családi gazdaságnál lehetőség volt a tollhoz, mint alapanyaghoz hozzájutni. Vajon mi lehetett a titok?

Semmi. Csak értettek a tollal való tevékenységhez, és ismerték a tulajdonságait.

A toll a libának és a kacsának (bár ezt már nem használjuk az ágynemű készítés során) egy testrésze. Olyan, mint neked emberként a hajad, vagy a körmöd.

Egy liba élete során többször „éled újra” a tolla tekintetében. Időközönként, amikor „megtépik”, gyakorlatilag elválasztják a tollat az állat testétől, megszűnik a tollszár táplálása, kikerül a keringésből. Elkezdődik az „elhalás” folyamata. Számunkra viszont innen kezdődik a használhatósága.

Bekerül a párnába, és az idő múlásával a toll szára – mivel nem kap életet adó táplálást a liba testéből – száradni kezd. A száradás, és az egymáson való mozgás miatt (ez a használatból ered) porlik a szár. Ezt nevezzük tollpornak, ami az idő múlásával feltapad a párna (angin) falára. Ha besüt a napfény a szobába, és odacsapsz a párnának, akkor láthatod, hogyan szaladnak ki a felületen a tollpor szemcsék. Mivel folyamatosan termelődik - hiszen ez a toll életének természetes folyamata - így ez a porlás nem megakadályozható.

Egészséges ez számunkra?

A HungaroPaplan javaslata, hogy amennyiben allergiás vagy, ne használj toll ágyneműt. Szerintünk nem Anti allergén.

 

Hogyan történt régen a toll ágyneműk tisztítása?

A toll és az angin nem ugyanúgy viselkedik a mosási folyamat során, így a legalaposabb tisztítás, ha külön kezeljük őket. Idősebbek biztosan emlékeznek rá, régebben 4-5, akár 10 évente vitték az ágyneműket a tisztítóhoz, és újra varratták.

Kivették belőle a tollat, majd zárt folyamatú tisztítással tisztították, így megszabadult a tartalom a toll portól. Mivel a régi angin belső felületén vastagon ott volt az irritáló tollpor, így új anginba töltve levarrták a paplant, vagy készítettek belőle dunnát, párnákat. Ilyenkor arra is volt lehetőség, hogy újabb, jobb minőségű tollal feljavítsák az ágynemű töltetét.

Ma már vannak kutatások, amelyek bizonyos kemikáliák használatával „regenerálják” a toll töltetet, de ennek még nincs kialakult gyakorlata, nincs 10-15 éves múltja, tehát csak kutatások vannak, és nem fogyasztói tapasztalatok ezen a területen.

 

A Hungaropaplan javaslata:

Ne otthon tisztítsd a toll ágyneműidet, hanem fordulj szakemberhez!

Amennyiben mégis az otthoni tisztítás mellett voksolsz, úgy segítünk ezekkel az információkkal.

 

1. Olvasd el a címkét, és kövesd a gyártói utasításokat

Mielőtt bármilyen ágyneműt mosnál, mindig olvasd el a címkét! A címke általában tartalmazza a gyártó által ajánlott mosási és szárítási útmutatásokat, amelyek segítenek megelőzni a károsodást és meghosszabbítani az ágynemű élettartamát.

Ha valamiért nem találsz a párnádon címkét, vagy használat közben esetleg lekopott volna róla az útmutató, akkor vizsgáld meg alaposan a párnádat. Ha úgy látod, hogy a párnád megsárgult, a töltelék pedig már hiányos, esetleg összecsomósodott, akkor itt az ideje, hogy megválj tőle.

Sajnálom, tudom, hogy ez gyakran érzelmi kérdés is. Abban viszont tudunk segíteni, hogy pótold a veszteséget: webáruházunkban ugyanis 3 különböző méretű tollpárnából is választhatsz.

 

2. Használj enyhe mosószert és hideg vizet

A tollpárnákat mindig hideg vízben mossuk, mivel a meleg vagy forró víz károsíthatja a tolltöltetet. Használj enyhe, természetes alapú mosószert, amely nem tartalmaz erős vegyszereket vagy fehérítőket. Kerüld továbbá az öblítő használatát is.

Ezzel nem csak a párnádat véded, hanem magadat is. Éjszakánként a bőröd hosszan érintkezik a huzattal és alatta a párnáddal, ezért a bőrbarát mosószerek használata itt is előnyödre van.

 

 

3. Mosógéppel mosható-e a tollpárna?

Sokan félnek attól, hogy mosógépbe tegyék a tollpárnájukat, de alapvetően nem kell tartanod a mosógép használatától. Természetesen fontos, hogy valamilyen kímélő programot használj, amely garantálja az alacsony hőfokot, és a lassú forgatást.

Egy olyan helyzet van, amikor biztosan nem ajánljuk a mosógép használatát: ha a párnádon lyukat találsz. Az ép borítású tollpárnákat viszont nyugodtan beteheted a mosógépbe, lehetőleg legalább kettőt egyszerre. Ezzel elérheted, hogy a súlyelosztás arányosabbá váljon.

Az viszont fontos, hogy ne centrifugázd a tollpárnádat, mert ez károsíthatja a tolltöltetet, és elveszítheti formáját.  Ehelyett óvatosan nyomkodd ki a vizet a párnából, majd jöhet a szárítás.

 

4. Alapos szárítás mindenek felett

A tollpárnákat mindig alacsony hőfokon szárítsd meg a szárítógépben. A magas hő hatására a toll összetapadhat vagy megkárosodhat. Hogy ezt a jelenséget biztosan elkerüld, tegyél néhány szárítólabdát a gépbe a párnák mellé.

Ha van rá lehetőséged, akkor a tollpárnákat tedd szellős, de napos helyre, hogy természetesen száradjanak.

Bármelyik megoldást is választod, mielőtt visszateszed az ágyadba a párnádat, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy maradéktalanul megszáradt.

 

 

5. Rendszeresen takarítsd meg a párnákat

Ne feledd, hogy a rendszeres tisztítás és szellőztetés segít megelőzni a tollpárnák elhasználódását és összetapadását. Rendszeresen rázd fel és szellőztesd a párnákat, hogy megőrizd azok frissességét és puhaságát. Ezekkel a rutinokkal ráadásul a portól és az atkáktól is megszabadulhatsz.

 

 

6. Használj párnahuzatot, és mosd őket gyakran

Praktikusabb a párnahuzatot mosni, mint a párnát!

A párnahuzat használata segíthet megvédeni a tollpárnákat a foltoktól és szennyeződésektől. Ezek a kiegészítők könnyen moshatók és cserélhetők, így megóvják az ágyneműt a károsodástól és meghosszabbítják az élettartamát. Legalább kéthetente egyszer cseréld le a huzatot a tollpárnádon, és mosd ki.

 

7. Rendszeres cserélés és karbantartás

A tollpárnák mosása a hagyományos párnákhoz hasonlóan nagyjából évente esedékes.

Ám ne feledd, hogy a tollpárnákat is le kell cserélni egy idő után. Általában 3-4 évente javasolt a cseréjük, de ha gyakran használod vagy észlelsz bármilyen károsodást, akkor még hamarabb időszerű megválnod tőlük.

 

 

8. Figyelj az allergiákra és az egészséges alvásra

Ha allergiás vagy, esetleg egészségügyi problémáid vannak, fontos olyan párnát választanod, amely hipoallergén és könnyen tisztítható. A megfelelő alvás környezet kialakítása segít abban, hogy pihentető és nyugodt éjszakát tölts el.

A HungaroPaplan tollpárnáit nyugodt szívvel ajánljuk neked ebben az esetben is, kivéve, ha toll- vagy porallergiában szenvedsz!

 

A tollpárna mosása és ápolása egy kicsit több időt és figyelmet igényel, de a megfelelő gondossággal és törődéssel hosszú éveken át élvezheted a kényelmes és kellemes alvást. Ha további kérdéseid vannak a tollpárna gondozásával kapcsolatban, ne habozz felvenni a kapcsolatot a HungaroPaplan szakértőivel.

Örömmel segítünk neked a legjobb ágyneműgondozási gyakorlatok kiválasztásában.