Mi az a poratka, és miért rossz társ hálószobádban?

Mi az a poratka, és miért rossz társ hálószobádban?

 

A poratkák apró, ízeltlábú betolakodók, akik lakbér nélkül kellemetlenkednek otthonodban és még allergiát is okozhatnak. Számolj le velük - gyere, megmutatom, hogyan!

A házi poratkák ici-pici, nagyjából 0,3 mm hosszú ízeltlábú élőlények, amelyek okkal kapták ezt a nevet, hiszen legfőképp a porban megtelepedve élnek. A közhiedelemmel ellentétben ezek az apró kis betolakodók nem is “személyükkel” okozzák a sokak által ismert poratka allergiát, hanem a mikroszkopikus méretűre széttört, a levegőbe(n) szálló száradt székletükkel.

Miután az első bekezdésben sikerült sokkolnom, megígérem, hogy a bejegyzés további részében tippeket is adok ahhoz, hogyan száműzheted és tilthatod ki otthonodból ezt a galád kis betolakodót.

 

A pára, mint a poratka wellnesse

A házi poratka nedves, nyirkos és sötét környezetben élvezi az életet. Ha csak ezt kéne megszüntetni, könnyű dolgunk lenne. Ám nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, vagyis ne szárítsuk ki a lakás levegőjét. Rendszeres szellőztetéssel frissítsük a szobákat, ez egyébként is javasolt teendő.

A poratkák kedvenc helyei legfőképp a plüssállatok, ágyneműk, szőnyegek, függönyök és a bútorkárpit is. Táplálékként pedig az emberek lehullott, elhalt hámsejtjeit eszegetik.

Ezt megakadályozni nem igazán lehet, ezért a legjobb, ha igyekszünk távol tartani otthonunktól ezeket a miniatűr ízeltlábúakat.

 

Hogyan számolhatunk le a poratkával?

Itt sajnos egy 30-40°C-os mosás kevés, tehát 60°C-on érdemes kimosni a plüssöket és az ágyneműket is.

Ez azonban még mindig csak félmegoldás, ugyanis végtelenül fontos, hogy megfelelően szárítsd meg a textileket. Ha nedvesek maradnak, akkor semmit nem ért az egész cécó, ugyanis újra beleköltözik a nem kívánt hálótárs.

A poratka allergiás reakciót válthat ki az arra hajlamos felnőttekben és gyerekekben, de az otthonod higiéniája miatt is érdemes távol tartanod a lakásodtól.

Nyáron, a tűző napsütés is a te oldaladon áll, ugyanis a házi poratka elpusztul az erős napfényben. Teregess a levegőn, kertedben, teraszodon, erkélyeden, így még az illatuk is fenségessé válik a napon száradó textiljeidnek.

 

 

Válaszd az antiallergén ágyneműt

Az antiallergén ágynemű szuper megoldás az allergiások számára, azonban kizárólag akkor éred el vele a kívánt hatást, ha a töltetet is szárazon tartod. Ez azt is jelenti, hogy érdemes pár naponta a napon szellőztetned, illetve a szavatossági időt teljes komolyággal betartanod.

 

Ha biztosra szeretnél menni, és esetleg a szeretteid allergiájára is odafigyelsz, a párnacserére évente keríts sort!

Sokan csak akkor cserélik le az ágyneműket és párnákat, amikor a használatából eredő látványos változások megjelennek rajtuk. Pedig nem szabad megvárni, hogy “kisétáljon” a fejed alól a párna vagy “lekússzon” rólad az ágyneműd.

Gondolj csak bele: napi szinten tisztálkodsz, legalább napi 2x mosol fogat, és a hajadat is ápolod. Biztos vagyok abban is, hogy a fehérneműidet sem 5-10 évente cseréled.

Az ágynemű, párna is hasonló kategóriába esik, hiszen a bőröddel érintkezik minden egyes éjjel - remélhetőleg - legalább 7-8 órán keresztül. Az arcod helyezed rá, belélegzed a levegőt, s ha a párnádon megtelepedik a poratka, bizony nem kímél.

A HungaroPaplan vesszőparipája: a szavatossági idő

Miért szajkózzuk folyton a szavatossági időt? Nos, legfőképp azért mert a higiéniai szempontok mellett az egészségre kimondottan ártalmas egy sokáig, sok esetben több évtizeden át használt párna.

Láttál már szétesett töltetű, sárgára színeződött párnát? Látványnak sem túl szép, sőt… De aludni rajta egyenesen veszélyes, hiszen tele van allergénekkel, kórokozókkal, mikroszkopikus élősködőkkel, akár gombákkal, penésszel. A szaga pedig - hát, azt nem is szeretném kifejteni még írásban sem.

A HungaroPaplan Silicon Plus párnái antiallergének, és többféle méretben is megtalálod webáruházunkban, így kiválaszthatod az igényeidnek megfelelő(ke)t.

Erre a videóra kattintva bővebben is elmondjuk, miért csodás megoldás a Silicon Plus és honnan érkezett az ötlet, hogy a toll- és pehelytöltet mellé behozzuk ezt az újdonságot.

Kérdés: mikor cserélted le legutóbb a párnádat? Itt az ideje a váltásnak? Akkor kattints a HungaroPaplan webáruházára és találd meg a számodra ideális hálótársat - persze csak textilben gondolkodj.

Óvd egészséged minőségi, exkluzív ágyneműkkel, hogy az ágyadat csak a pároddal oszd meg, a pimasz kis ízeltlábúak helyett!